Marijke van t Veer

GEBAREN | COACHEN | BEGELEIDEN

babygebaren en kindergebaren gooi en vechtstreek Huizen online cursus babaygebaren

Iedereen gebaart, jij doet het ook al!

“Zwaai maar, we gaan weg. Zeg maar dág….” Leer jij je kind zwaaien, of ben je dat van plan??? Ik denk het wel hè!Iedereen vindt dat heel normaal, en gelukkig maar, want het gebaar zwaaien geeft heel duidelijk een wisseling van situaties aan. Je bent ergens en je zwaait omdat je weggaat, zo leer je je kind afscheid nemen. Zo normaal als wij het vinden om onze kinderen te leren zwaaien… zo normaal zou het aanleren van andere gebaren eigenlijk ook moeten zijn.

Dat het gebruiken van ondersteunende gebaren in de communicatie kinderen enorm helpt om zich kunnen uiten en dat het hen in de ontwikkeling stimuleert, is nog lang niet bij alle ouders en pedagogisch professionals bekend.  Door gebaren te gebruiken bied je je kind de mogelijkheid om te kunnen communiceren wanneer hij nog niet kan praten!

Al wanneer baby’s 6 maanden oud zijn, kun je beginnen met het maken van ondersteunende gebaren bij de dingen die je zegt.  Je gebaart steeds 1 of 2 van de belangrijkste woorden uit de zin. Zo leert je kindje de gebaren zelf gaandeweg, en zal hij ze ook gebruiken als hij je iets wil duidelijk maken. Is je kind al wat ouder, dan kun je ook heel goed nog starten met gebaren en profiteren van alle voordelen die het biedt. Oudere kinderen gebaren meestal wat sneller terug.

In mijn cursus zie ik vaak dat ouders, van kinderen die al iets ouder zijn aangeven, zien dat hun kind van alles wil duidelijk maken, maar dat zij niet begrijpen wat dat is. Hierdoor ontstaat frustratie want het kind voelt zich ook niet begrepen. Daarom hoop ik dat jij als mama, papa, als aanstaande mama/papa, pleegmama/pleegpapa, of pedagogisch professional dit leest en gebaren zal gaan toepassen in je gezin of op je werk.

Gebaren zijn dus geschikt voor alle ouders!
Ik hoor soms dat er gedacht wordt dat gebaren alleen bedoeld zijn voor kinderen die een diagnose hebben waardoor het praten moeilijk gaat of later ontwikkeld. Of als iets wat je gebruikt wanneer kinderen niet gaan praten. 
Naar mijn idee moeten de ondersteunende gebaren uit het hulpverleningshoekje en volop in de openbaarheid waar iedereen gebaren gebruikt en het voor volwassenen normaal wordt om ondersteunende gebaren te gebruiken in de communicatie met kinderen.
Want,….weet jij van tevoren hoe lang je erop moet wachten voordat je kindje gaat praten? Waarom zou je wachten met kunnen communiceren, als je weet dat dat je kindje je al zoveel te vertellen heeft?

Voordelen van het gebruiken van gebaren zijn groot.

 • Je kind kan zich uiten (hij kan gebaren wat hij hoort, ziet, wil en denkt).
 • Het zelfvertrouwen van je kind groeit doordat hij zich begrepen voelt.
 • Gebaren zorgen voor een enorme groei in taalontwikkeling en woordenschat.
 • Kinderen kunnen zelf om iets vragen of je iets komen “vertellen”. (Ook over dingen die er op dat moment niet zijn, oma, de fiets in de schuur. Wanneer je geen gebaren gebruikt is dit eigenlijk niet mogelijk)
 • Je bouwt een dieper contact met je kindje op doordat je meer tijd neemt om te communiceren, automatisch langzamer praat wanneer je gebaart, en elkaar altijd aankijkt wanneer je iets zegt).
 • Door gebaren te gebruiken kun je situaties voorstructuren (dus aangeven dat het bijna tijd is om te slapen, dat je na het eten gaat spelen, dat je naar oma gaat, of naar de kinderboerderij).
 • Gebaren brengen je beide duidelijkheid. Wanneer een kind brabbelt kan dat heel veel betekenen. Door het gebaar zie je meteen wat je kind bedoelt.
 • Een kind krijgt door te gebaren grip op de situatie.
 • Je krijgt een kijkje in de ontwikkeling van je kind (welke verbanden legt het allemaal, wat kan hij op een afstand al zien, en wat vind je kindje leuk of lekker).
 • Meertalige opvoeding. (Gebaren zijn een neutrale brug bij een meertalige opvoeding. Ontzettend praktisch om in te zetten!)
 • Kinderen hebben zóveel plezier aan het gebruiken van gebaren en jij geniet ook van hun snoetjes als ze zien dat jij hen begrijpt!

Ik ben natuurlijk heel benieuwd…heb jij je kindje leren zwaaien? En hoe zou het voor jou zijn als je meer kon gebaren met je kindje?

Laat je een reactie achter dat vind ik superleuk!

Join mijn online community op Facebook. Babygebaren kindergebaren, communiceren met gebaren. 

Op mijn socials kun je filmpjes en foto’s zien van kinderen die al gebaren gebruiken. 

Leuk als je me daar volgt, zo blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen!

Vraag hier mijn gratis E-book over babygebaren – kindergebaren aan!

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *