We weten al dat kinderen en baby’s wanneer ze nog niet kunnen praten wel al heel veel duidelijk willen maken. Door geluidjes te maken, door ergens naar te kijken en door te wijzen naar dingen die ze graag willen hebben om bijvoorbeeld mee te spelen.
De baby- en kindergebaren methode helpt pedagogisch medewerkers in de communicatie met de kinderen op de groep. Door ondersteunende gebaren te gebruiken maak je gesproken taal visueel waardoor kinderen sneller begrijpen wat je bedoelt. Door de gebaren aan de kinderen te leren krijg je allebei deze vorm van communicatie letterlijk in de vingers. Je kunt al gebaren gebruiken vanaf de leeftijd van 6 maanden, dus ruim voordat het kind begint met praten. Doordat kinderen gebaren kennen zijn ze in staat om zelf een ‘gesprekje’ aan te gaan. Zo krijg je als pedagogisch medewerker inzicht in de ontwikkeling van een kind. Je ziet dan welke woorden het kent, en welke verbanden het kind al legt. Kinderen zullen je hierin zeker gaan verbazen! Ook is het heel erg fijn dat je niet meer hoeft te raden of zelf in te vullen wat een kind precies bedoelt. Met een gebaar kan een kind namelijk precies aangeven wat er is of wat het wil en het helpt ook bij het maken van keuzes. Tijdens het spelen is het een mooie verrijking als je aan het spel ook gebaren toevoegt. Ook zijn gebaren helpend bij het slapen want kinderen gebaren vaak dat ze naar bed toe gebracht willen worden.
Een voorbeeld. Een kind zat huilend in zijn bedje op de slaapzaal en wilde niet slapen. Toen zijn verzorger op de camerabeelden naar hem keek zag ze dat hij het gebaar ‘speen’ maakte. Daardoor begreep ze meteen waarom hij nog huilde.
Taal- en spraakontwikkeling
Baby’s en kinderen zijn, wanneer ze gebaren gebruiken, al bezig met taal. Door het aanbod van gebaren groeit de taalontwikkeling snel en bouwen kinderen een grote woordenschat op. Wanneer zij dan fysiek in staat zijn om te kunnen praten, hebben kinderen al veel meer woorden tot hun beschikking om te kunnen communiceren. Vaak gebaren zij eerst nog naast het woord dat ze zeggen, maar na verloop van tijd laten ze het gebaar vanzelf achterwege. Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat het gebruik van ondersteunende gebaren ervoor zorgt dat kinderen op latere leeftijd een voorsprong hebben bij het lezen, schrijven en spreken van taal. De pedagogisch medewerker gaat merken dat het verlopen van de ene naar de andere activiteit vloeiender verloopt, doordat je met een ondersteunend gebaar kunt aangeven wat je gaat doen. Kinderen die al ouder zijn kunnen meerdere nieuwe gebaren per dag leren. Dit is heel leuk wanneer je met een nieuw thema aan de slag gaat. Kleine correcties kunnen met behulp van een gebaar ook non-verbaal gemaakt worden. Dit geeft rust omdat de andere kinderen gewoon doorspelen en niet in de gaten hebben dat je het ene kind hebt gecorrigeerd. Gebruiken van gebaren maakt dat kinderen kunnen kiezen wat ze op hun broodje willen. Kaas of pindakaas, of dat ze liever een cracker eten. Het geeft kinderen meer grip op situaties, het maakt dat ze kunnen delen en precies aan kunnen geven wat ze willen, zien of horen. Voor kinderen die minder vaak op de groep zijn is het zeker ook van belang om gebaren te leren gebruiken. In mijn werk (opvang sportschool) heb ik gezien dat ook kinderen (13 mnd +) die maar 1x per week 1 uurtje op de groep kwamen na een aantal weken reageerden op mijn gebaren en zelf ook probeerden om een gebaar terug te maken. Ouders hoeven niet per sé ook ondersteunende gebaren te gebruiken in hun gezin.
Voordelen gebruiken gebaren
Meertalige kinderen op de groep? Kijk dan hier voor meer informatie!
Ik train pedagogisch medewerkers om gebaren op de juiste manier in te zetten in hun werk en het ook te herkennen wanneer kinderen gaan teruggebaren.
Daarnaast doe ik coaching on the job, en kijk ik op de werkvloer mee hoe gebaren worden ingezet en waar nog kansen liggen om gebaren te gebruiken.
Boek hier direct je cursus, of vul het contactformulier in voor meer informatie/ implementatie op jouw werkplek
De kindergebaren methode helpt pedagogisch medewerkers in de communicatie met de peuters op de groep. Door ondersteunende gebaren te gebruiken maak je gesproken taal visueel waardoor de kinderen sneller begrijpen wat je bedoelt. Door de gebaren aan peuters te leren profiteer je beide, want je krijgt supersnel samen de communicatie letterlijk in de vingers.
Doordat kinderen gebaren kunnen gebruiken zijn ze in staat om zelf een ‘gesprekje’ aan te gaan. Zo krijg je als pedagogisch medewerker meer inzicht in de ontwikkeling van een kind. Je ziet welke woorden het kent, en welke verbanden het kind al legt. Kinderen zullen je hierin zeker gaan verbazen!
De pedagogisch medewerker gaat merken dat de overgang van de ene naar de andere activiteit vloeiender verloopt, doordat je met een ondersteunend gebaar aangeeft wat je gaat doen. Peuters zijn in staat om meerdere gebaren per dag leren. Dit is heel leuk wanneer je bijvoorbeeld met een nieuw (VVE) thema aan de slag gaat.
Kleine correcties kunnen met behulp van een gebaar ook non-verbaal gemaakt worden. Dit geeft rust omdat de andere kinderen gewoon doorspelen en niet in de gaten hebben dat je het ene kind hebt gecorrigeerd.
Het taalverwervingsproces is bij peuters in volle gang en wordt versterkt door de ondersteunende gebaren die je maakt. Door het aanbod van steeds meer gebaren groeit de taalontwikkeling snel en bouwen kinderen een grote woordenschat op. De woorden die aan bod komen in het VVE-programma worden natuurlijk ook met gebaren ondersteund. Wanneer kinderen nog moeite hebben met het uitspreken van bepaalde woorden kunnen ze wel het gebaar maken en laten zien dat zij snappen welk woord er wordt bedoeld. Dit vergroot hun gevoel van zelfvertrouwen en erbij horen en verlaagt de drempel voor het uitspreken van moeilijkere woorden.
Ook in sociaal-emotioneel opzicht is het gebruiken van gebaren helpend. Kinderen die nog niet zoveel gesproken taal beheersen, een diagnose hebben of Nederlands niet als moedertaal gebruiken, kunnen door ondersteunende gebaren beter meekomen in de groep. Een woord kun je anders uitspreken, maar een gebaar geeft duidelijk aan wat je bedoelt.
Het herkennen van emoties door gebaren te gebruiken is heel bijzonder. Zo leren kinderen al jong wat emoties zijn, hoe ze heten en voelen. Dit helpt hen emoties te herkennen en (op latere leeftijd) die ook te reguleren. Naar elkaar toe gaan kinderen ook gebaren wanneer gebaren op de groep zijn geïmplementeerd. Een voorbeeld: een meisje is op een stoeltje geklommen. Zij durft er niet zelf weer vanaf te gaan. Een jongetje dat nog weinig praat heeft dat in de gaten, loopt naar haar toe en maakt het gebaar ‘helpen’ naar haar.
Vaak wordt gedacht dat het gebruik van gebaren averechts werkt in de spraakontwikkeling. Het is echter onjuist dat kinderen later gaan praten of lui worden in spreken wanneer je ondersteunende gebaren gebruikt. Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond, dat het gebruik van ondersteunende gebaren ervoor zorgt dat kinderen doorgaans eerder gaan praten, en dat zij op latere leeftijd een voorsprong hebben bij het lezen, spellen en schrijven. Kinderen imiteren wat je voordoet en zij gebaren én praten tegelijkertijd, zoals jij zelf ook gebaren en gesproken taal samen gebruikt. Wanneer een kind een woord goed kan uitspreken, zal het gebaar geleidelijk wat meer naar de achtergrond schuiven en steeds minder vaak worden gebruikt.
Boek hier direct je cursus, of vul het contactformulier in voor meer informatie/ implementatie op jouw werkplek werkplek.
Ondersteunende gebaren in het onderwijs geven meer overzicht en een duidelijke structuur in de klas. Door gebaren te gebruiken maak je taal visueel en worden je lessen dynamisch. Een woord verandert door het maken van een ondersteunend gebaar voor een kind in een plaatje, waardoor zij de informatie gemakkelijker kunnen onthouden. Het gebaar biedt zo tevens inhoudelijke ondersteuning.
Beweging en taalverwerving hebben invloed op elkaar. Actie van armen en ook benen leidt ertoe dat woorden sneller herkend worden. Door gebaren te gebruiken in de klas ga je dit benutten.
Wanneer de leerkracht gebaren gaat gebruiken, zijn kinderen meer geneigd om in hun focus te blijven omdat ze weten dat ze dan ook kunnen zien wat de leerkracht zegt. Het kost de leerkracht minder energie om het doel te bereiken.
Engels taalonderwijs
Uit onderzoek is ook gebleken dat kinderen, die een vreemde taal leren met behulp van gebaren, de woorden sneller kunnen onthouden en reproduceren. Het maken van gebaren tijdens het uitspreken van het nieuwe woord zorgt ervoor, dat zowel het visuele gedeelte als het motorische gedeelte van het brein in werking wordt gezet. Hierdoor kunnen kinderen de woorden beter reproduceren.
Sociaal-emotionele ontwikkeling
Naast voordelen van gebaren voor spraak- en taalontwikkeling kunnen gebaren ook een rol spelen in de sociaal- emotionele ontwikkeling van kinderen. Kinderen zijn gemakkelijker in staat om hun gevoelens en ideeën uit te drukken wanneer zij gebaren gebruiken.
Kinderen met een taalachterstand hebben er ook profijt van wanneer zij gebaren gebruiken. Zij kennen de taal nog niet zo goed en door gebaren te gebruiken komen zij sociaal gezien beter mee in de ontwikkeling.
Ook op het gebied van emotionele intelligentie en begrijpen van sociale situaties kunnen gebaren een goede ondersteuning zijn. Kinderen leren thuis soms dat het niet goed is om bepaalde emoties te laten zien. Voor een gezonde ontwikkeling is het echter wel goed om met alle emoties te oefenen, en te ervaren dat die er nu eenmaal zijn. Gebaren over emoties kunnen hierin een mooie ondersteuning zijn.
Van alle informatie die er op kinderen afkomt komt er maar 30% daadwerkelijk binnen via horen. De overige 70%! komt binnen door zien en voelen. Dit houdt dus in dat kinderen veel meer informatie opslaan wanneer de aangeboden lesstof zowel visueel als auditief is. Door gebaren te gebruiken laat je de zintuigen, gehoor en zicht samenwerken en kunnen kinderen meer informatie opslaan. Kinderen leren taal beter begrijpen en leren sneller woorden dankzij de verbinding tussen woord en gebaar.
Ook abstracte begrippen zoals +, -, : , x, de dagen van de week en woorden als ‘bijna’ en ‘straks’ kun je verduidelijken door een gebaar.
In het middelbaar onderwijs is het gebruik van ondersteunende gebaren in de klas een uitstekend hulpmiddel voor jongeren. Het helpt hen om sneller informatie op te kunnen nemen en het geleerde beter te kunnen reproduceren.
Van alle informatie die er in de klas op jongeren afkomt, komt er maar 30% daadwerkelijk binnen via het gehoor. De overige 70% van de informatie komt binnen door zien en voelen. Dit betekent dat jongeren veel meer informatie zullen opslaan wanneer deze zowel visueel, en manueel als auditief wordt aangeboden.
Door ondersteunende gebaren te gebruiken naast gesproken taal, laat je de zintuigen gehoor, zicht en tast samenwerken. Wanneer jongeren de gebaren van de docent imiteren leren zij taal beter begrijpen en leren sneller nieuwe woorden dankzij de verbinding tussen woord en gebaar.
Beweging en taalverwerving hebben namelijk invloed op elkaar. Actief bewegen van armen (en ook benen) leidt ertoe dat woorden sneller herkend worden en efficiënter opgeborgen in het brein.
Vreemde taalonderwijs
Uit onderzoek (de Nooijer 2015)* is ook gebleken, dat jongeren die een vreemde taal leren met behulp van gebaren, de woorden sneller kunnen onthouden en reproduceren. Het maken van gebaren tijdens het uitspreken van het nieuwe woord zorgt ervoor, dat zowel het visuele gedeelte als het motorische gedeelte van het brein in werking wordt gezet. Hierdoor kunnen kinderen de woorden beter reproduceren. Bij het leren van meerdere vreemde talen tegelijk zijn ondersteunende gebaren van groot belang.
Hoe werkt het; het gebaar is in dit geval de universele factor in het leren van vreemde talen. Deze gebaren komen uit de NGT (Nederlandse Gebarentaal). Wanneer bijvoorbeeld de dagen van de week in Frans, Engels of Duits moeten worden geleerd dan maak je het Nederlandse gebaar in combinatie met het Franse, Engelse of Duitse woord. Het gebaar fungeert als een kapstok waaraan de vreemde talen worden opgehangen. Doordat jongeren het gebaar gaan imiteren van de docent krijgen zij letterlijk de taal in de vingers.
* Proefschrift : de Nooijer 2015 Link
* Artikel: je lichaam als leermiddel.
Boek hier direct je cursus, of vul het contactformulier in voor meer informatie/ implementatie op jouw werkplek
We weten al dat kinderen en baby’s wanneer ze nog niet kunnen praten wel al heel veel duidelijk willen maken. Door geluidjes te maken, door ergens naar te kijken en door te wijzen naar dingen die ze graag willen hebben om bijvoorbeeld mee te spelen.
De baby- en kindergebaren methode helpt pedagogisch medewerkers in de communicatie met de kinderen op de groep. Door ondersteunende gebaren te gebruiken maak je gesproken taal visueel waardoor kinderen sneller begrijpen wat je bedoelt. Door de gebaren aan de kinderen te leren krijg je allebei deze vorm van communicatie letterlijk in de vingers. Je kunt al gebaren gebruiken vanaf de leeftijd van 6 maanden, dus ruim voordat het kind begint met praten. Doordat kinderen gebaren kennen zijn ze in staat om zelf een ‘gesprekje’ aan te gaan. Zo krijg je als pedagogisch medewerker inzicht in de ontwikkeling van een kind. Je ziet dan welke woorden het kent, en welke verbanden het kind al legt. Kinderen zullen je hierin zeker gaan verbazen! Ook is het heel erg fijn dat je niet meer hoeft te raden of zelf in te vullen wat een kind precies bedoelt. Met een gebaar kan een kind namelijk precies aangeven wat er is of wat het wil en het helpt ook bij het maken van keuzes. Tijdens het spelen is het een mooie verrijking als je aan het spel ook gebaren toevoegt. Ook zijn gebaren helpend bij het slapen want kinderen gebaren vaak dat ze naar bed toe gebracht willen worden.
Een voorbeeld. Een kind zat huilend in zijn bedje op de slaapzaal en wilde niet slapen. Toen zijn verzorger op de camerabeelden naar hem keek zag ze dat hij het gebaar ‘speen’ maakte. Daardoor begreep ze meteen waarom hij nog huilde.
Taal- en spraakontwikkeling
Baby’s en kinderen zijn, wanneer ze gebaren gebruiken, al bezig met taal. Door het aanbod van gebaren groeit de taalontwikkeling snel en bouwen kinderen een grote woordenschat op. Wanneer zij dan fysiek in staat zijn om te kunnen praten, hebben kinderen al veel meer woorden tot hun beschikking om te kunnen communiceren. Vaak gebaren zij eerst nog naast het woord dat ze zeggen, maar na verloop van tijd laten ze het gebaar vanzelf achterwege. Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat het gebruik van ondersteunende gebaren ervoor zorgt dat kinderen op latere leeftijd een voorsprong hebben bij het lezen, schrijven en spreken van taal. De pedagogisch medewerker gaat merken dat het verlopen van de ene naar de andere activiteit vloeiender verloopt, doordat je met een ondersteunend gebaar kunt aangeven wat je gaat doen. Kinderen die al ouder zijn kunnen meerdere nieuwe gebaren per dag leren. Dit is heel leuk wanneer je met een nieuw thema aan de slag gaat. Kleine correcties kunnen met behulp van een gebaar ook non-verbaal gemaakt worden. Dit geeft rust omdat de andere kinderen gewoon doorspelen en niet in de gaten hebben dat je het ene kind hebt gecorrigeerd. Gebruiken van gebaren maakt dat kinderen kunnen kiezen wat ze op hun broodje willen. Kaas of pindakaas, of dat ze liever een cracker eten. Het geeft kinderen meer grip op situaties, het maakt dat ze kunnen delen en precies aan kunnen geven wat ze willen, zien of horen. Voor kinderen die minder vaak op de groep zijn is het zeker ook van belang om gebaren te leren gebruiken. In mijn werk (opvang sportschool) heb ik gezien dat ook kinderen (13 mnd +) die maar 1x per week 1 uurtje op de groep kwamen na een aantal weken reageerden op mijn gebaren en zelf ook probeerden om een gebaar terug te maken. Ouders hoeven niet per sé ook ondersteunende gebaren te gebruiken in hun gezin.
Voordelen gebruiken gebaren
Meertalige kinderen op de groep? Kijk dan hier voor meer informatie!
Ik train pedagogisch medewerkers om gebaren op de juiste manier in te zetten in hun werk en het ook te herkennen wanneer kinderen gaan teruggebaren.
Daarnaast doe ik coaching on the job, en kijk ik op de werkvloer mee hoe gebaren worden ingezet en waar nog kansen liggen om gebaren te gebruiken.
Vul het contactformulier in voor meer informatie en/of voor implementatie op jouw werkplek.
De kindergebaren methode helpt pedagogisch medewerkers in de communicatie met de peuters op de groep. Door ondersteunende gebaren te gebruiken maak je gesproken taal visueel waardoor de kinderen sneller begrijpen wat je bedoelt. Door de gebaren aan peuters te leren profiteer je beide, want je krijgt supersnel samen de communicatie letterlijk in de vingers.
Doordat kinderen gebaren kunnen gebruiken zijn ze in staat om zelf een ‘gesprekje’ aan te gaan. Zo krijg je als pedagogisch medewerker meer inzicht in de ontwikkeling van een kind. Je ziet welke woorden het kent, en welke verbanden het kind al legt. Kinderen zullen je hierin zeker gaan verbazen!
De pedagogisch medewerker gaat merken dat de overgang van de ene naar de andere activiteit vloeiender verloopt, doordat je met een ondersteunend gebaar aangeeft wat je gaat doen. Peuters zijn in staat om meerdere gebaren per dag leren. Dit is heel leuk wanneer je bijvoorbeeld met een nieuw (VVE) thema aan de slag gaat.
Kleine correcties kunnen met behulp van een gebaar ook non-verbaal gemaakt worden. Dit geeft rust omdat de andere kinderen gewoon doorspelen en niet in de gaten hebben dat je het ene kind hebt gecorrigeerd.
Het taalverwervingsproces is bij peuters in volle gang en wordt versterkt door de ondersteunende gebaren die je maakt. Door het aanbod van steeds meer gebaren groeit de taalontwikkeling snel en bouwen kinderen een grote woordenschat op. De woorden die aan bod komen in het VVE-programma worden natuurlijk ook met gebaren ondersteund. Wanneer kinderen nog moeite hebben met het uitspreken van bepaalde woorden kunnen ze wel het gebaar maken en laten zien dat zij snappen welk woord er wordt bedoeld. Dit vergroot hun gevoel van zelfvertrouwen en erbij horen en verlaagt de drempel voor het uitspreken van moeilijkere woorden.
Ook in sociaal-emotioneel opzicht is het gebruiken van gebaren helpend. Kinderen die nog niet zoveel gesproken taal beheersen, een diagnose hebben of Nederlands niet als moedertaal gebruiken, kunnen door ondersteunende gebaren beter meekomen in de groep. Een woord kun je anders uitspreken, maar een gebaar geeft duidelijk aan wat je bedoelt.
Het herkennen van emoties door gebaren te gebruiken is heel bijzonder. Zo leren kinderen al jong wat emoties zijn, hoe ze heten en voelen. Dit helpt hen emoties te herkennen en (op latere leeftijd) die ook te reguleren. Naar elkaar toe gaan kinderen ook gebaren wanneer gebaren op de groep zijn geïmplementeerd. Een voorbeeld: een meisje is op een stoeltje geklommen. Zij durft er niet zelf weer vanaf te gaan. Een jongetje dat nog weinig praat heeft dat in de gaten, loopt naar haar toe en maakt het gebaar ‘helpen’ naar haar.
Vaak wordt gedacht dat het gebruik van gebaren averechts werkt in de spraakontwikkeling. Het is echter onjuist dat kinderen later gaan praten of lui worden in spreken wanneer je ondersteunende gebaren gebruikt. Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond, dat het gebruik van ondersteunende gebaren ervoor zorgt dat kinderen doorgaans eerder gaan praten, en dat zij op latere leeftijd een voorsprong hebben bij het lezen, spellen en schrijven. Kinderen imiteren wat je voordoet en zij gebaren én praten tegelijkertijd, zoals jij zelf ook gebaren en gesproken taal samen gebruikt. Wanneer een kind een woord goed kan uitspreken, zal het gebaar geleidelijk wat meer naar de achtergrond schuiven en steeds minder vaak worden gebruikt.
Vul het contactformulier in voor meer informatie en/of voor implementatie op jouw werkplek.
Ondersteunende gebaren in het onderwijs geven meer overzicht en een duidelijke structuur in de klas. Door gebaren te gebruiken maak je taal visueel en worden je lessen dynamisch. Een woord verandert door het maken van een ondersteunend gebaar voor een kind in een plaatje, waardoor zij de informatie gemakkelijker kunnen onthouden. Het gebaar biedt zo tevens inhoudelijke ondersteuning.
Beweging en taalverwerving hebben invloed op elkaar. Actie van armen en ook benen leidt ertoe dat woorden sneller herkend worden. Door gebaren te gebruiken in de klas ga je dit benutten.
Wanneer de leerkracht gebaren gaat gebruiken, zijn kinderen meer geneigd om in hun focus te blijven omdat ze weten dat ze dan ook kunnen zien wat de leerkracht zegt. Het kost de leerkracht minder energie om het doel te bereiken.
Engels taalonderwijs
Uit onderzoek is ook gebleken dat kinderen, die een vreemde taal leren met behulp van gebaren, de woorden sneller kunnen onthouden en reproduceren. Het maken van gebaren tijdens het uitspreken van het nieuwe woord zorgt ervoor, dat zowel het visuele gedeelte als het motorische gedeelte van het brein in werking wordt gezet. Hierdoor kunnen kinderen de woorden beter reproduceren.
Sociaal-emotionele ontwikkeling
Naast voordelen van gebaren voor spraak- en taalontwikkeling kunnen gebaren ook een rol spelen in de sociaal- emotionele ontwikkeling van kinderen. Kinderen zijn gemakkelijker in staat om hun gevoelens en ideeën uit te drukken wanneer zij gebaren gebruiken.
Kinderen met een taalachterstand hebben er ook profijt van wanneer zij gebaren gebruiken. Zij kennen de taal nog niet zo goed en door gebaren te gebruiken komen zij sociaal gezien beter mee in de ontwikkeling.
Ook op het gebied van emotionele intelligentie en begrijpen van sociale situaties kunnen gebaren een goede ondersteuning zijn. Kinderen leren thuis soms dat het niet goed is om bepaalde emoties te laten zien. Voor een gezonde ontwikkeling is het echter wel goed om met alle emoties te oefenen, en te ervaren dat die er nu eenmaal zijn. Gebaren over emoties kunnen hierin een mooie ondersteuning zijn.
Van alle informatie die er op kinderen afkomt komt er maar 30% daadwerkelijk binnen via horen. De overige 70%! komt binnen door zien en voelen. Dit houdt dus in dat kinderen veel meer informatie opslaan wanneer de aangeboden lesstof zowel visueel als auditief is. Door gebaren te gebruiken laat je de zintuigen, gehoor en zicht samenwerken en kunnen kinderen meer informatie opslaan. Kinderen leren taal beter begrijpen en leren sneller woorden dankzij de verbinding tussen woord en gebaar.
Ook abstracte begrippen zoals +, -, : , x, de dagen van de week en woorden als ‘bijna’ en ‘straks’ kun je verduidelijken door een gebaar.
Vul het contactformulier in voor meer informatie en/of voor implementatie op jouw werkplek.
In het middelbaar onderwijs is het gebruik van ondersteunende gebaren in de klas een uitstekend hulpmiddel voor jongeren. Het helpt hen om sneller informatie op te kunnen nemen en het geleerde beter te kunnen reproduceren.
Van alle informatie die er in de klas op jongeren afkomt, komt er maar 30% daadwerkelijk binnen via het gehoor. De overige 70% van de informatie komt binnen door zien en voelen. Dit betekent dat jongeren veel meer informatie zullen opslaan wanneer deze zowel visueel, en manueel als auditief wordt aangeboden.
Door ondersteunende gebaren te gebruiken naast gesproken taal, laat je de zintuigen gehoor, zicht en tast samenwerken. Wanneer jongeren de gebaren van de docent imiteren leren zij taal beter begrijpen en leren sneller nieuwe woorden dankzij de verbinding tussen woord en gebaar.
Beweging en taalverwerving hebben namelijk invloed op elkaar. Actief bewegen van armen (en ook benen) leidt ertoe dat woorden sneller herkend worden en efficiënter opgeborgen in het brein.
Vreemde taalonderwijs
Uit onderzoek (de Nooijer 2015)* is ook gebleken, dat jongeren die een vreemde taal leren met behulp van gebaren, de woorden sneller kunnen onthouden en reproduceren. Het maken van gebaren tijdens het uitspreken van het nieuwe woord zorgt ervoor, dat zowel het visuele gedeelte als het motorische gedeelte van het brein in werking wordt gezet. Hierdoor kunnen kinderen de woorden beter reproduceren. Bij het leren van meerdere vreemde talen tegelijk zijn ondersteunende gebaren van groot belang.
Hoe werkt het; het gebaar is in dit geval de universele factor in het leren van vreemde talen. Deze gebaren komen uit de NGT (Nederlandse Gebarentaal). Wanneer bijvoorbeeld de dagen van de week in Frans, Engels of Duits moeten worden geleerd dan maak je het Nederlandse gebaar in combinatie met het Franse, Engelse of Duitse woord. Het gebaar fungeert als een kapstok waaraan de vreemde talen worden opgehangen. Doordat jongeren het gebaar gaan imiteren van de docent krijgen zij letterlijk de taal in de vingers.
* Proefschrift : de Nooijer 2015 Link
* Artikel: je lichaam als leermiddel.
Vul het contactformulier in voor meer informatie en/of voor implementatie op jouw werkplek.