Marijke van t Veer

GEBAREN | COACHEN | BEGELEIDEN

babygebaren en kindergebaren gooi en vechtstreek Huizen online cursus babaygebaren

Voordelen baby- en kindergebaren.

Wist jij dat het gebruiken van gebaren heel veel meer is dat het alleen kunnen begrijpen wat je kindje wil? In de praktijk merk ik dat ouders en pedagogisch medewerkers zich er niet van bewust zijn wat nu precies de voordelen zijn van het gebruiken van gebaren voor de ontwikkeling van je kind. Lees je mee?

In deze blog dus aandacht voor de vele voordelen van het gebruiken van babygebaren / kindergebaren. Het is goed om je ervan bewust te zijn dat er voor je kindje heel veel voordelen zijn in het gebruiken van ondersteunende gebaren in de opvoeding van je kind(eren). Gebaren zijn namelijk niet alleen maar leuk en handig, maar geven DIRECT, en ook op lange termijn veel voordelen in de (taal)ontwikkeling van je kind.

De manier waarop een kind gebaren leert, dus door een woord, gebaar en voorwerp/persoon of activiteit aan elkaar te verbinden, maakt dat het brein bepaalde verbindingen aanmaakt. Het visueel maken van wat je zegt (een kind ziet het gebaar als een plaatje), in combinatie met het zelf motorisch maken van een gebaar, zorgt voor deze verbindingen. Deze manier van informatie verwerken en onthouden, geeft groot voordeel wanneer een kind leert lezen en spellen. Ook op de basisschool heeft een kind er dus nog heel veel voordeel van dat hij/zij gebaren aangeboden krijgt op jonge leeftijd.

Gebaren geven…:

 • zelfvertrouwen en gevoel van eigenwaarde
 • duidelijkheid
 • dat situaties beter te begrijpen zijn
 • rust
 • dat emoties gemakkelijker kunnen worden geuit
 • een goede voorbereiding op de volgende situatie
 • dat kinderen zelf kunnen vragen of vertellen
 • snellere taalontwikkeling
 • grote woordenschat
 • voordeel bij het leren spellen
 • hulp bij meertaligheid
 • inzicht in de ontwikkeling van je kind en zijn kijk op de wereld
 • een dieper contact!

Dit lijstje van voordelen is niet zomaar iets. Het is wat alle ouders eigenlijk voor hun kindje willen. Iedereen wil zijn kind goed begrijpen en niemand wil zelf frustratie ervaren omdat je niet begrijpt wat je kindje bedoelt. Gebaren gebruiken geeft ook echt rust in je gezin, dat is mijn eigen ervaring en ook die van ouders die de cursus hebben gevolgd, ik kan het daarom echt iedereen aanraden. Kinderen hebben een groter gevoel van eigenwaarde en zelfvertrouwen wanneer zij zich door hun ouders/opvoeders begrepen voelen. Begrepen worden geeft zelfvertrouwen om de wereld te gaan ontdekken en ruimt om dingen te vragen!

Gebaren geven ook duidelijkheid. Mijn eigen zoon wilde bijvoorbeeld heel graag meerdere keren per dag in bad. Hij vond badderen zo fijn dat hij door de dag heen vaak het gebaar van bad maakten en mij vervolgens vragend aankeek. Wanneer ik dan gebaarde dat hij niet in bad kon omdat we bijvoorbeeld gingen spelen, drinken of slapen dan accepteerde hij dat ook. Het gebaar van dat wat we gingen doen gebruikte ik er dan bij en dat maakte dat het voor hem oké was. Hij voelde zich begrepen want ik snapte wel dat hij in bad wilde, maar het kon op dat moment gewoon even niet!

Het leuke aan gebaren gebruiken vind ik dat kinderen uit zichzelf kunnen aangeven wat ze willen! Heel veel kinderen, waaronder die van mijzelf, geven aan dat zij moe zijn en willen slapen. Ook wanneer je bijvoorbeeld klaar bent met eten, gebaren kinderen wat ze daarna willen doen, bijvoorbeeld spelen, of naar buiten.

Kinderen begrijpen situaties beter wanneer je er een gebaar bij gebruikt. In mijn werk in de kinderopvang moet ik regelmatig een snotneus afvegen. Als ik dat doe dan pak ik eerst een zakdoek, loop ermee naar het kind. Dan noem ik de naam en gebaar en zeg ik dat ik de neus ga afvegen. Wanneer ik dat zo doe blijven kinderen rustig zitten tot de neus is geveegd. Kom ik met een zakdoek aan en begin ik meteen met de klus dan gaat dat gezicht alle kanten op en zit het snot wijd verspreid.

Over babygebaren / kindergebaren en de taalontwikkeling heb ik een aparte blog geschreven omdat het zo’n uitgebreid thema met vele voordelen is. Zie hiervoor mijn andere blogs! 

Het gebruiken van ondersteunende gebaren helpen je bij een meertalige opvoeding of wanneer kinderen op je werk Nederlands niet als eerste taal gebruiken. Het gebaar kan dan ingezet worden als neutrale ‘kapstok’ waaraan beide woorden worden opgehangen. Zo kan een kind aan 1 gebaar twee woorden koppelen! Het geeft dat de ontwikkeling van een extra taal veel beter te begrijpen is en je jezelf in ieder geval verstaanbaar kunt maken door het gebaar te gebruiken. Je krijgt ook inzicht in de ontwikkeling van een kind wanneer het gebaren gebruikt. Ik zat zelf eens met mijn zoon in de auto en zag heel in de verte een trein rijden. Nu was mijn zoon dol op treinen maar ik dacht dat de trein te ver weg reed om voor hem nog zichtbaar te zijn dus ik zei maar niets. Totdat ik ineens een kreet van de achterbank hoorde (ein!) en ik in de achteruitkijkspiegel hem het gebaar van trein zag maken. Hij kon dus al zóver kijken. Dat wist ik helemaal niet!

Ook geeft het communiceren met ondersteunende gebaren een dieper contact met je kindje. Je neemt meer tijd om te communiceren wanneer je er gebaren bij gebruik omdat je je kind eerst al aankijkt als je iets zegt omdat je anders niet weet of het je gebaar ook kan zien. Daarnaast ga je automatisch langzamer praten wanneer je gebaren gebruikt. Dit zorgt er voor dat je kind je sneller kan begrijpen. Het geeft een bepaalde mate van relaxtheid, dat is heel erg fijn. Jullie relatie/band wordt opgebouwd  wanneer je elkaar kunt begrijpen en je uit de frustratie blijft. Deze ondersteunende gebaren zijn niet moeilijk om te leren, iedereen kan dat doen. Doordat je hier in stappen mee aan de gang gaat, maak je het jezelf eigen en ga je al gauw de voordelen ervan zelf ervaren.

Kijk eens naar de filmpjes die ik afgelopen tijd op mijn Instagram (@communicerenmetgebaren) heb geplaatst, waarin kinderen en ouders met veel plezier gebaren gebruiken. Iedereen die eenmaal start is enthousiast!

Wil jij ook gebaren gebruiken? Geef je dan hier op voor een cursus : https://marijke-van-t-veer.myonline.store

Heb je vragen? Stel ze hieronder of neem via info@marijkevantveer.nl contact met mij op.

www.marijkevantveer.nl

Instagram @communicerenmetgebaren

Facebook @communicerenmetgebaren

YouTube: Marijke van t Veer

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *