Babygebaren, de voordelen voor je gezin!
Babygebaren gebruiken in je gezin of in de kinderopvang begint steeds meer bekendheid te krijgen, en dat is ook niet zo gek, als je kijkt naar de voordelen die het heeft om ondersteunende gebaren te gebruiken in de communicatie met kinderen. Maar waarom zou ik gebaren gebruiken in mijn gezin en wat zijn dan die voordelen?
Vooropgesteld, gebruiken van babygebaren is bedoeld voor horende kinderen. Natuurlijk gebruiken kinderen die slechthorend of doof zijn ook gebaren maar zij gebruiken dan de Nederlandse Gebarentaal (NGT) en bij babygebaren is dat Nederlands met Gebaren (NMG). Het verschil zit hem erin dat de NGT een volwaardige taal is met een grammatica en dat je bij de baby- en kindergebarenmethode 1 of 2 woorden in de zin verduidelijkt met een gebaar.
Zelf kiezen/autonomiteit
Wat is nou het voordeel van gebaren gebruiken wanneer je kind jou gewoon kan verstaan?Een mooi voorbeeld hiervan is van een filmpje dat een moeder mij stuurde. Zij wilde gaan lunchen met haar zoontje van 1,5 jaar en hij gebaarde peer. De moeder pakte dus een peer en ook brood en ging toen het broodje smeren. Tijdens het smeren was het kind al een beetje mopperig maar toen zij hem zijn bordje gaf met de boterham erop gebaarde hij heel duidelijk weer ‘peer’. De moeder snapte het en vroeg aan hem: ‘oh wil je eerst je peer en dan pas je broodje?’ Meteen zei hij hierop ja! Door de gebruikte gebaren was het precíes duidelijk wat het kind wilde en kon zijn moeder hierop inspelen.
Dat is wat we als ouders ook graag willen. We wíllen weten wat er nu precies aan de hand is en het frustreert ons en onze kinderen wanneer we daar niet achter komen! Gebaren gebruiken geeft een stukje autonomiteit (zelfredzaamheid). Kinderen willen ‘zelluf’ doen en zijn hoogst gefrustreerd wanneer dit niet altijd lukt. Gebaren gebruiken om om hulp te vragen hoort ook bij die autonomiteit. Ze vragen dan zélf om hulp en dat is ook een fijn voordeel van gebaren gebruiken in je gezin, en vergroot het zelfvertrouwen van je kind.
Dieper contact Wanneer je besluit om gebaren te gaan gebruiken zal je zien dat je vanzelf langzamer gaat praten. Dat komt doordat je niet gewend bent om je handen te gebruiken wanneer je praat en je moet de gebaren zelf ook nog leren. Als je een gebaar maakt moet je eerst oogcontact maken. Want als je kind je niet heeft gezien, dan heeft het het gebaar dat je maakt gemist. Wanneer je elkaar vaker begrijpt zorgt dat voor minder frustratie en dat geeft een liefdevolle band van begrip en er mogen zijn.
In bad
Mijn eigen zoon gaf mij ook een mooi voorbeeld van een voordeel van gebaren. We merkten aan hem dat hij iets wilde, doordat hij met regelmaat een beetje brommerig was en ons iets probeerde duidelijk te maken. Je gaat dan als ouder proberen te bedenken wat er aan de hand kan zijn, en of je iets hebt gemist. Het gebrom was over toen wij hem het gebaar van bad hadden geleerd. Badderen vond hij heerlijk!! Hij bleek door de dag heen ook vaker in bad te willen gaan. Daar was zijn frustratie dus van gekomen, hij gebaarde nu steeds bad! Het was overigens niet zo dat hij ineens 3 keer per dag in bad mocht, maar doordat we begrepen wat hij wilde en dat konden benoemen was dat voor hem al heel fijn. Ik gebaarde dan ook gerust dat het tijd was om te spelen, of dat we koffie gingen drinken en dat was dan ook goed.Ik heb gemerkt dat het begrijpen van wat je kind wil, al erkenning brengt en dat dat al voldoende kan zijn.
Emoties
Zo is dat ook met het gebaren van de verschillende emoties. Wanneer je kind heel boos is of verdrietig dan is het goed om dat te benoemen, en tegelijkertijd het gebaar hiervan ook te maken. Kinderen hebben tijd nodig en ervaring om hun emoties te leren herkennen en ermee om te gaan. Wanneer je hen als ouders helpt door op het moment suprême het gebaar te laten zien dat past bij hun emotie, mag die emotie er ook zijn inclusief het vervelende gevoel dat erbij hoort. Dit helpt kinderen om ermee om te leren gaan. Emoties horen bij het leven!
Taalontwikkeling Doordat je al vanaf 6 maanden kunt beginnen met babygebaren maakt dat ook dat de taalontwikkeling vroeg van start gaat. Kinderen zijn vanaf dat ze geboren worden in ontwikkeling, reageren op wat jij zegt en gaan gaandeweg steeds meer begrijpen van hun omgeving en van jouw woorden. Doordat je een gebaar en woord combineert wordt dit een pakketje in het brein. Het woord is auditief en het gebaar visueel. Doordat het gebaar visueel is kan je kind het woord beter onthouden. Het is letterlijk grijpbaar wanneer het ook het gebaar ervan leert maken. Als je kind zelf ook de gebaren gaat gebruiken krijgt het letterlijk de taal ‘in de vingers’. Praten kunnen kinderen dan nog niet, maar gebaren al wel en na een aantal maanden gebruiken kinderen al veel meer gebaren dan je ooit had gedacht. Wanneer een kind in de gaten krijgt dat hij door gebaren positieve aandacht krijgt, dat er dingen gebeuren waar hij om heeft gevraagd zal hij al snel meer gebaren willen leren.
Er is een groot verschil in het aantal gesproken woorden tussen kinderen die wel en niet gebaren. Kinderen die gebaren vanaf 6 maanden, kunnen rond 12 maanden gemiddeld 25 gebaren gebruiken en 15 woorden gebruiken. Kinderen die niet gebaren zeggen dan slechts 3 tot 5 woordjes. Wanneer kinderen 1,5 jaar zijn zie je dat de kinderen die gebaren gemiddeld 80 gebaren kennen en 105 woorden gebruiken, terwijl kinderen die niet gebaren tussen de 10 en 50 woorden gebruiken.
De verschillen zijn groot en daardoor begrijp je ook meteen waar bij kinderen frustratie vandaan komt. Zij kennen al veel meer woordjes dan zij kunnen zeggen en worden daarom lang niet altijd begrepen. Een van de redenen waarom ik pleit voor gebaren voor álle ouders zodat zij en hun kinderen elkaar goed kunnen begrijpen.
Ook op latere leeftijd is het een voordeel gebaren te hebben geleerd. Vaak zie je dat kinderen beter kunnen spellen en lezen en over een grotere woordenschat beschikken. Daarnaast is natuurlijk ook van belang dat zij kunnen communiceren met mensen die doof zijn.
Delen
Kinderen willen graag delen wat zij zien, horen, denken en voelen! Een voorbeeld las ik laatst in een Facebookgroep over een moeder die met haar kind aan het wandelen was en het kind steeds hond gebaarde. Er was geen hond te zien, dus de moeder snapte niet wat haar kind bedoelde tot ze bij de speeltuin een verkeersbord zag staan dat er geen honden mochten poepen. Zo hadden zij samen een gesprekje over het hondje dat niet in de speeltuin mocht spelen.
Ik maakte zelf ook eens iets mee met gebaren over honden. Toen ik in een speeltuintje aan het spelen was met mijn zoontje, liep er een man voorbij met een enorme hond en een heel klein hondje. Mijn zoon van 1,5 zegt mama, en hij gebaard paard en hond. Ik lag werkelijk dubbelgevouwen! Ik gebaarde naar hem terug, ‘nee, hond, nog meer, hond’ . Zo leuk om een kijkje in zijn brein te krijgen in de verbanden die hij al legde en de vragen die dat oproept. Gebaren gebruiken in je gezin of op je werk heeft dus veel voordelen, en is naast nuttig ook nog eens heel erg leuk!! Ook gebaren leren gebruiken? Het is zeker niet ingewikkeld, iedereen kan het leren. Mijn cursusaanbod vind je op www.marijkevantveer.nl. Wanneer je liever privé een cursus zou willen volgen of je een vraag hebt stuur dan een mail naar info@marijkevantveer.nl
facebook @communicerenmetgebaren
insta @communicerenmetgebaren
Leuk als je me volgt, met regelmaat deel ik informatie, filmpjes en ideeën over hoe je gebaren kunt maken!